Välkommen in till Skådebanan i Östergötland!
- din länk till kulturen


Skådebanan är en ideell organisation som arbetar för att locka människor ut till musik, teater, konst, litteratur och dans. Med hjälp av våra medlemsorganisationer och samarbetspartners bokar vi in träffar med musiker, författare, dansare mfl. för ju mer du vet om oavsett ämne, desto roligare blir det att delta. Vi arrangerar för det mesta inte några egna arrangemang. Vi kopplar aktiviteter till de arrangemang som andra har med ett samtal före konserten, en författare som berättar om själva skrivandet och om sin bok eller skådespelaren som berättar om den pjäs han/hon medverkar i och hur det är att sätta sig in i den karaktär man ska spela. 

Vi arbetar också mycket med olika typer av rabatter, erbjudanden och medlemsförmåner av olika slag för att du ska ta det där steget ut till konserten, teatern eller dansen som du annars inte skulle ha tagit.

Vi utgår från vårt hus i Trädgårdsföreningen i Linköping där vi har reception och vår administration.
Här har vi  Galleri Skådebanan där vi har minst 9 utställningar per år och där vårt uppdrag är att visa på samtidskonsten och allt vad det kan innebära.
Vi bjuder in konstnärer - allt från den nyetablerade till den äldre mer erfarna konstnären som ställt ut och verkat under ett helt liv.

Vi har massor av härliga böcker från En Bok För Alla - bra, fantastiska böcker till mycket bra priser. Framför allt för barn och ungdomar men vi erbjuder även en del vuxen litteratur. 
Sedan i slutet av november 2016 har vi även ett rum där vi presenterar Östgötakonst. Ett rum för Konst, Design och Hantverk från aktiva östgötakreatörer.

Vårt vackra, trevliga hus från 1859 är ett levande, bubblande kulturhus där vi har våra kontor och där alla våra medlemsorganisationer är välkomna att låna våra konferensrum och umgås och verka. Här är det alltid fullt av folk och ständig rörelse. 
Välkommen att besöka oss!

Vi finns i hjärtat av Linköping i Trädgårdsföreningen
( vänstra entrévillan när du går in via Drottninggatan ).
Vårt kontor ligger på
Drottninggatan 40 i Linköping.

Titta gärna in för att få aktuell information om vår verksamhet.
Här administrerar vi utskick och träffar för våra ombud. Hit ringer kontaktpersoner från företag, föreningar och arrangörer för rådgivning, förmedling och information.

Kontoret är också en mötesplats i samarbetet med våra medlemsorganisationer och andra kulturfrämjande organisationer i regionen.

Här finns också
Galleri Skådebanan


GPS
WGS84: N 58° 24.4899', E 15° 37.2357'
Decimal: 58.4082, 15.6206

Skådebanans historia

Skådebanan bildades 1910 som ett teaterföretag med folkbildningssyfte. 
Uppgiften  var att nå människor som inte normalt kommer i kontakt med teater. Idag har målet vidgats och omfattar nu förutom teater och musik, dans, konst, film, litteratur  och annan kulturell verksamhet.

Lite kort om Skådebanan - Östergötland
Vi bildades 1910, en organisation med folkbildningssyfte - syfte att "föra ut kulturen till folket".
Vi arbetar på många vis precis som vi gjorde 1910 när vi bildades eftersom behovet av att locka ut människor ut till kultur är minst lika stort idag som det var för drygt 100 år sedan.
Idag arbetar vi till stor del direkt mot företag och hjälper till att informera om vad det finns att ta del av när det kommer till konst, musik, teater, litteratur och dans.
Vi bjuder in till träffar, dels ute på företagen, där vi kan hjälpa till med att boka in en författare, konstnär, skådespelare eller någon intressant person som kommer ut till företaget och berättar om sitt arbete eller så bokar vi in så att ni kan komma ut till konstnärens ateljé, bakom scenen på teatern eller kanske tar er med på en guidad visning genom historien. Vi bjuder också in till öppna träffar där man inte behöver boka in hela företaget utan var och en bokar själv in sig på det som är intressant. Det är ofta introduktioner före en konsert, ett samtal kring dans vid en dansföreställning eller så erbjuder vi löpande olika typer av rabatter och erbjudanden till olika event. Dessa får man dels ut via e-post utskick men de finns även listade på vår hemsida så att man löpande kan gå in och se vad som är aktuellt just nu.
På Skådebanan i Linköping ( i Trädgårdsföreningen ) driver vi ett galleri där vi visar samtidskonst - inte i första hand för att sälja konst utan mer för att berätta om de olika konstarter som finns och erbjuds idag. Där erbjuder vi även en plats för konstnärer allt från den nyetablerade konstnären till den konstnär som har arbetat ett helt liv med sitt skapande. 

På Skådebanan har vi även ett helt rum med böcker från En Bok För Alla - bra, genomtänkta, pedagogiska framförallt barnböcker till bra priser så att alla ska ha möjlighet att köpa böcker. Önskar man som företag kan vi även leverera boklådor som ni kan ställa upp på jobbet för att underlägga för personalen att köpa böcker.

Jag kommer gärna ut till er och berättar mer om vad vi kan hjälpa till med om det skulle önskas.

Läs mer om vår historia här

Skådebanans styrelse 2017

Ordförande Göran Sarring
Vice ordförande Ulrika Sköld
Kassör Margareta Carling

Ledamöter:
Nils-Rune Holmberg
Ulla Jacobsson Werner
Anders Lyngenberg
Åse Berglund
Liselotte Johnson
Per Larsson

Suppleant Iréne Skogh
Suppleant Lotta Lindström

skådebanor i sverige