AKTUElla utställningar

EXILENS  OCH FLYKTENS DIKTER  - POESIKVÄLL I GALLERI KAMELEONT -KULTURNATTEN + i NORRKÖPING - 24 september kl 19:00
I samband med ljudinstallationen Exilens sånger och flyktens förvandlingar(24-26/9) av Lars Jonsson, och invigningen av Skådebanans nya galleri i Norrköping; Galleri Kameleont, anordnas en poesiuppläsning i galleriet.
Gästande läsande författare är Faraj Bayrakdar, ursprungligen från Syrien, men nu bosatt i Stockholm. Har tidigare varit fristadsförfattare där.
Jahanara Nuri , ursprungligen från Bangladesh, men nu bosatt i Linköping. Har tidigare varit fristadsförfattare där.
Båda dessa medverkar också i utställningen/installationen med inlästa texter.
Dikter på arabiska och bengali kommer även att läsas i svensk översättning
Fri entré!
Tidpunkt: Fredag 24 september, kl 19.00
Adress: Trädgårdsgatan 16
För frågor kontakta Lars Jonsson. 
E-post: larjo@textoljud.se
Tel 0738 418989
Galleri Kameleonts hemsida - klicka här

Exilens sånger och flyktens förvandlingar - Åter i Norrköping - Galleri Kameleont
 I ljudinstallationen Exilens sånger och flyktens förvandlingar har musiker och ljudproducent Lars ”Lachen” Jonsson gestaltat upplevelsen av att leva i exil, i poesi och musik. Här blandas i ett rum dokumentära berättelser, dikter, musikaliska klanger och ljudatmosfärer.
Denna utställning har producerats i samarbete med Verkstad konsthall och visades där under september 2020 i kvarteret Hallarna. 
Nu blir det en avslutande visning på Galleri Kameleont, nu återinvigs som Skådebanans galleri i Norrköping. Där visas ljudinstallationen 24 - 26 september. Öppettider kl 17 - 21 fredag, 12 - 21 lördag och 12 - 17 söndag.
Fredag 24/9 kl 19, blir det ett invigningsprogram med poesiläsning och författarna Faraj Bayrakdar och Jahanara Nuri, se ovan.
 
Migration, folkförflyttning och flyktingskap hör till vår tids stora ödesfrågor. Främlingskap och utanförskap växer sakta in som en självklar del  i vårt nutida samhälle. De situationer som flyktingar lever under och de förhållanden de flyr från innebär stort lidande. Dessa berättelser behöver lyftas fram. Samtidigt har tillståndet av exil varit en kreativ grogrund för många konstnärliga mästerverk genom tiderna. Kanske framförallt inom litteraturen.
I ljudinstallationen Exilens sånger och flyktens förvandlingar har musiker och ljudproducent Lars ”Lachen” Jonsson sökt skapa inifrånperspektiv och känslomässiga stämningar runt dessa fenomen. Hur uttrycks upplevelsen av att leva i exil, i poetisk eller musikalisk form?  Hur förmedlas berättelsen eller känslan i en flykt? Vad säger orden? Vad ligger bortom ord och berättelse? Här blandas i ett rum, ljudet av dokumentära berättelser, dikter, musikaliska klanger och konkreta ljudatmosfärer.
De lyriska texterna är från författarna Nelly Sachs, Mahmoud Darwish, Jila Mossaed, Jahanara Nuri  och Faraj Baraykdar.  I utställningen ingår även tre stämningsskapande bilder, målningar av den östgötska konstnären Zaria Zardasht
Affischbilden är av Göran Littorin från Linköping.

Caroline Färnström 25/9 - 23/10 - Galleri Skådebanan Linköping 
Caroline Färnström ställer ut måleri, grafik och keramik. Hon undersöker livet och platsen i tillvaron. Hennes konst präglas av nyfikenhet på människan och lusten till färg och form.
Läs mer om Caroline på hennes hemsida.
Öppettider Galleri Skådebanan:
Tisdagar kl. 12-18
Onsdagar-fredagar kl. 12-17
Lördagar kl. 12-15

 

Våra Gallerier

Vi driver två gallerier där vi visar samtidskonst - inte i första hand för att sälja konst utan mer för att berätta om de olika konstarter som finns och erbjuds idag. Där erbjuder vi även en plats för konstnärer allt från den nyetablerade konstnären till den konstnär som har arbetat ett helt liv med sitt skapande. 

Vi presenterar minst åtta utställningar varje år. Dessa präglas av god och intressant kvalitet med inriktning på aktuell samtidskonst. Verksamheten strävar efter bredd och mångfald. Gallerierna kan visa måleri, grafik, textil, skulptur, foto, glas, keramik, installationer och konceptutställningar. Vi vill visa hela skalan från konstnärer som är i början av sitt konstnärskap till konstnärer som verkat ett helt yrkesliv.

Vi vill locka människor i alla åldrar, från olika samhällsklasser och med skiftande kulturbakgrund till gallerierna.

Vill du ställa ut?
Vi tar kontinuerligt emot intresseanmälningar för utställningsplats i gallerierna. 
Var dock beredd på ganska lång väntetid för att få ställa ut.
Välkommen att skicka in några smakprov på dina verk på e-post: info@skadebanan.nu 
Detta skickas vidare till vår konstgrupp. För det stora galleriets ledning ansvarar samrådsgruppen för konst bestående av:
Nils-Rune Holmberg, ledamot i styrelsen Nya Skådebanan Östergötland och
Joanne Hoffsten, konstnär.

Utställningar 2021
Lars Jonsson 21/8-10/11
Caroline Färnström 25/9-23/10
Bo Samuelsson 30/10-20/11
Peter Menzel 27/11-17/12

Utställningar 2020
Jakob Larsson 18/1-7/2
Mika Liffner 15/2-6/3
Mikael Hammarberg 17/3-3/4
Vibeke Mathiesen 18/4-8/5
Sophia Pernå 16/5-19/6
Khelan Butén 22/8-25/9
Lars Wåtz 3/10-13/11

Utställningar 2019
Oskar Lindvall 19/1-8/2
Linda & Christina Wassberg 16/2-8/3
Berndt Janson 16/3-5/4
Christina Ruthger 27/4-17 maj 
Karin Klöör 25/5-14/6
Thomas Edetun 24/8-20/9
Filip Checinski 28/9-18/10
Krister Johansson 26/10-15/11
Anne De Geer 23/11-13/12
 

Historik utställare på Galleri Skådebanan hittas här.